2010. február 26., péntek

Miért hordozzuk a kisgyermeket?

Mert a hordozás a kisbaba életét jobbá, az édesanyjáét pedig könnyebbé teszi.

Egy textil babahordozó nagyon megkönnyíti a városi közlekedést. Nem kell cipelnünk a babakocsit a lépcsőkön, segítséget remélve. Könnyebben felférünk a buszra. A kis boltocskákba is be tudunk menni vásárolni. Plusz a kicsi magasabban van, ahol tisztább a levegő.

A hordozás erősíti a bizalmat és a kötődést baba és a szülők  között. Számos fejlődéslélektani kutatás igazolja, hogy azoknak a csecsemőknek, akiket gyakran ölbe vesznek, megölelnek, az érzelmi élete sokkal egészségesebben fejlődik, mint azoké, akiknek hosszú időszakokra nélkülözniük kell a fizikai kontaktust.

A hordozott babák kevesebbet sírnak.Ez természetes, hiszen kevesebb zajjal is jelezni tudnak, hogy szükségük van ránk, éhesek, fáradtak vagy pelenkát kell cserélni.

A hordozott babák érdeklődőbbek, mert szemmagasságban levő hordozott babának több alkalma nyílik arra, hogy részt vegyen a körülötte zajló beszélgetésekben, megfigyelje, ahogy anyja tesz-vesz. Többet tanul, kevésbé unatkozik.

Ha hordozót használunk, könnyebb játszani a nagyobb testvérrel, mialatt a kicsi hozzánk bújva elégedetten szopik vagy nézeget, mert felszabadítja a kezünket.

A jó babahordozó a baba súlyát egyenletesen elosztja a törzsünkön, így kényelmesebben tarthatjuk a babát, mint karon.
Ha éppen nem játszik el egyedül a baba, a kendőben nem fog unatkozni, amíg mi elvégezzük a legszükségesebb tennivalókat, vasalást, főzést.

A hordozott babák biztonságban vannak, azáltal, hogy megosztjuk velük személyes terünket, megvédjük őket a nemkívánatos ismeretlenektől. Amikor már járnak, nem tudnak egy szempillantás alatt eltűnni mellőlünk.

Az újszülöttek számára a hordozás biztosítja mindazt, ami számukra ismerős ebben a nagy világban: anyjuk ismerős hangját, illatát, táplálékot, az egyszerre nyugtató és stimuláló mozgást, a szorosságot, kellemes meleget, meghittséget.

Nincsenek megjegyzések: